Aabv

Forebygge brann hjemme

Kjøkken branner til HarrietNå nærmer julen og julebord sesongen seg raskt. Alle har det travelt og da er det enda viktigere å forebygge brann hjemme. Det vil si å finne og fjerne brannkilder før brann oppstår.

I bildet ser du statistikk på antall branner forårsaket av matlaging og elektrisk utstyr i Ålesund hittil i 2016.

Det vi kan lese ut fra denne statistikken er at de vanligste brannårsakene er uforsiktighet med matlaging og brann i elektriske artikler. De aller fleste branner skyldes menneskelig svikt, gjerne som følge av søvn, glemsel, uoppmerksomhet, uforsiktighet, rus, slurv eller mangel på kunnskap.

Komfyrvakt redder liv!

I 2010 ble det innført at alle kjøkkenanlegg skal ha komfyrvakt, som betyr at komfyren slår seg av selv hvis den ikke brukes på en stund. Dette kan ettermonteres for de som har kjøkkenanlegg fra før 2010. Brannvesenet anbefaler også å bruke timere på elektrisk utstyr som brukes ofte. I stedet for å trekke ut kontakten hver gang du brygger deg en kopp kaffe, kan du stille en timer som automatisk slår av kaffetrakteren etter en gitt tid, hvis du glemmer det.

Røykvarsler er livsviktig!

Sørg for å ha røykvarsler i hver etasje, og gjerne på hvert soverom. Den kan både gi deg og omgivelsene dine tidlig varsel dersom det skulle oppstå brann eller røykutvikling og husk - Test dem ofte.

 

Les også:

Dette bør du vite om komfyrvakt
Komfyrvakt redder liv
Kjenner du noen som trenger komfyrvakt?